Aarhus Universitets segl

Human First kræver mod

Samarbejde er et vigtigt element, når det kommer til at få sektorerne til at tale sammen og forstå hinanden, mener læge Erik Johnsen, formand for koordinationsudvalget for Sygdomme og skader i hjernen.

April 2022

Vi skal spørge hinanden

Selv om vi har meget viden om, hvad der virker og ikke virker, når det kommer til sygdomme og skader i hjernen, er der stadig meget, vi ikke forstår.

”Vi skal ikke bare kende effekten af en handling, men også effektmekanismen. Det er det, vi skal bringe frem med Human First-samarbejdet.”

Han mener, at vi kan udnytte samarbejdet til at undre os, lade os inspirere og stille spørgsmål til hinandens praksis, så vi sammen kan blive klogere.

”I mit virke som læge kan man hurtigt komme i en position, hvor vi som universitetslærde bor i et elfenbenstårn af viden. Vi skal væk fra ’silotækning’ og sektorer, der tænker hver for sig og i stedet spørge hinanden meget mere,” siger Erik Johnsen.

Mod til forpligtende samarbejde

Som universitetshospital for hele regionen har Aarhus Universitet en pligt til at gøre sin viden spiselig for sine samarbejdspartnere rundt om i regionen, men den skal også være spiselig for modtagerne i kommunerne.

At kommunerne nu indgår i et forpligtende samarbejde, er det største nye, Human First-samarbejdet bidrager med, når man spørger Erik Johnsen.

”For at Human First-samarbejdet får betydning for den enkelte borger, kræver det, at vi har mod. Vi skal have mod til at ville det forpligtende samarbejde. Vi skal turde give los på vanlige strategier om, hvad vi gør i vores egen ’silo’. Vi skal lære af hinanden,” siger Erik Johnsen.