Refleksionsrum som støtte i overgangen fra studieliv til arbejdsliv

I Human First gruppen Sammenhæng mellem teori og praksis har vi gennemført et dialogisk aktionsforskningsprojekt om støttende transitionsdidaktiske tiltag i overgangen fra studieliv til arbejdsliv.

Projektet er blevet afviklet med to parallelle aktionsforskningsprocesser to steder i Region Midtjylland, hhv. hjemmesygeplejen i Herning og regionspsykiatrien i Randers. Projektet blev ledet af en tværgående forskningsgruppe med repræsentanter fra hhv. VIA University College, Region Midtjylland, Aarhus Universitet samt Silkeborg kommune.

Aktionsforskning er kendetegnet ved at være forskning sammen med og praksis, og forskningen er således gennemført i nært samarbejde med deltagere fra de to lokationer.

I Herning var der tale om en monoprofessionel gruppe deltagere bestående af fire nyuddannede nyansatte sygeplejersker og en koordinerende sygeplejerske og en distriktsledende sygeplejerske. Gruppen af deltagere i Randers var tværprofessionel og bestod af to nyuddannede nyansatte sygeplejersker, to nyuddannede nyansatte KBU læger, en koordinerende sygeplejerske og en uddannelsesansvarlig ledende overlæge.

Aktionsforskningsprojektet viser, at nyuddannede nyansatte efterspørger rum til refleksion (fysisk, mentalt og temporalt) og at det opleves som understøttende og hjælpsomt, når der gives tid til og mulighed for sådanne refleksionsrum.

Refleksion gennem individuelle samtaler

I hjemmesygeplejen i Herning blev der udviklet og udforsket et nyt initiativ, opfølgende samtaler, som supplement til det eksisterende introduktionsprogram. Initiativet bidrager med, at den nyuddannede nyansatte hen over det første år får mulighed for at reflektere og vende andre forhold end udvikling af faglige færdigheder, som fx trivsel og professionel identitet. Dette initiativ er fortsat under afprøvning og skal evalueres i efteråret 2024.

Et tværprofessionelt refleksionsrum

I regionspsykiatrien Randers blev et nyt tværprofessionelt refleksionsrum, forum for nyansatte, udviklet og udforsket, et tilbud til alle nyansatte på tværs af faggrupper. Initiativet bidrager med, at man som nyuddannet nyansat i et trygt rum får mulighed for at reflektere sammen om det, der kan være svært eller det, som kan undre. Det bidrager ligeledes til, at man kan få større indblik i og kendskab til hinandens fagligheder. Dette initiativ blev afprøvet og evalueret i i 2022-2023 og implementeret i 2024.

Erfaringer med refleksionsrum for nyuddannede nyansatte

Nedenfor kan du se tre videoklip, hvor Line Knudsen, nyuddannet nyansat sygeplejerske og Anders Lindelof, uddannelsesansvarlig overlæge, fortæller om deres anbefalinger og erfaringer med et tværprofessionelt refleksionsrum for nyansatte.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.